Povijest društva


OSNIVANJE DRUŠTVA
Godine 1986. nakon završetka izgradnje društvenog doma u tadašnjoj „Mjesnoj zajednici Lančić-Knapić“ počelo se razmišljati kako i na koji način mještanima pružiti što raznovrsniji i zanimljiviji društveni život koji bi ih na trenutke odvojio od svakodnevnih poslova i obaveza. Tako se došlo na ideju da se pokrene neprofitna civilna udruga koja će objediniti društveni i sportski život, te je utvrđeno da to može samo – „društvo za sportsku rekreaciju“. Inicijatori osnivanja Društva bili su Vinko Harjač, Božidar Lančić i Ivan Hančić. U prvom Izvršnom odboru bili su: Zvonko Slivar (predsjednik), Božidar Lančić (dopredsjednik), Vinko Harjač (tajnik), Ivan Hančić (blagajnik) i članovi Željko Videc, Ivan Vitez, Nevenka Kelemen, Ivan Harjač, Slavko Bukvić, Dragutin Lončar i Branko Hančić.


VODSTVO I ČLANSTVO
U Društvu su od samog osnivanja djelovali, a i još sada djeluju mnogi aktivni i vrijedni ljudi – volonteri, bez čijeg entuzijazma Društvo ne bi moglo postojati. Ipak, od svih njih, svakako treba izdvojiti ime Vinka Harjača. Od 1986.g. Vinko Harjač je kao tajnik bio glavni inicijator svih aktivnosti u Društvu, a i sada je, 30 godina kasnije, kao predsjednik Društva, na čelu mladog tima koji uspješno provodi svoj zacrtani sportsko-rekreacijski program, dobivajući brojne pohvale na gradskoj, županijskoj i državnoj razini. Tijekom 30 godina postojanja, predsjednici Društva bili su Zvonko Slivar, Božidar Lančić, Ivan Friščić, Dragutin Lončar, Nikola Kušter i Vinko Harjač. Tajnici Društva bili su Vinko Harjač, Vinko Slivar, Davor Čiček i Mario Surjak. U aktivnije godine Društvo je sačinjavalo i do 150 članova.


AKTIVNOSTI
Od osnivanja do danas, Društvo se bavilo (organizacijom ili sudjelovanjem) brojnim aktivnostima (redovitim i povremenim): pješačenje, trčanje, igre starih seoskih sportova, rekreacija žena, mali nogomet, sportski ribolov, stolni tenis, šah, kuglanje, pikado, košarka, boćanje, badminton, radne akcije, rekreacija na snjegu, rekreacija na vodi, izleti, streljaštvo, planinarenje, treking, gljivarijade, ekološke akcije, zabave, druženja, obilježavanje narodnih običaja, odbojka, glazba, kulturna zbivanja, kartaške igre, biciklijade, skupštine, sportsko – rekreativni susreti, humanitarne manifestacije... Društvo je bilo najaaktivnije u razdoblju od 1986. – 1991. godine, te od 2010. – 2017. godine, kada se rekreacija u Društvu kontinuirano provodila sve mjesece u godini. U ostale godine Društvo je djelovalo sudjelujući u pojedinim manifestacijama godišnje.


SEOSKE IGRE - SALINOVEC
"DSR Salinovec" je 1984. godine u Salinovcu pokrenulo svoje "Seoske igre" – natjecanje u starim seoskim sportovima. Društvo se u manifestaciju uključuje 1986. godine i do 2016. godine je 21 puta sudjelovalo na igrama. Ukupno je osvojeno: 1. mjesto - dvanaest puta (1986., 1987., 1988., 1989., 1991., 1993., 1994., 1995., 1996., 1997., 1998., 1999.g.), 2. mjesto - dva puta (1990., 1992.g.), 3. mjesto - pet puta (2010., 2011., 2013., 2014., 2015.g.) i 4. mjesto – dvaput (2012.g. i 2016.g.). Na „Seoskim igrama u Salinovcu“ ostvareni su najveći kontinuirani uspjesi Društva, a nakon osvajanja naslova prvaka cijelo selo je čekalo ekipu i u društvenom domu u Knapiću slavlja su trajala do jutarnjih sati.


HRVATSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE NA SELU
"Hrvatski savez sportske rekreacije - Sport za sve" (u daljnjem tekstu – „HSSR“) je pokrenuo 1994. godine u Lepoglavi natjecanje na državnoj razini - "Hrvatski festival sportske rekreacije na selu". Društvo je sudjelovalo na 12 hrvatskih festivala: Lepoglava (1994.g. – 1.mj.), Vukosavljevica (1996.g. – 5.mj.), Lopatinec (1997.g. – 4.mj.), Sela (1998.g. – 1.mj.), Lepoglava (1999.g. – 2.mj.), Gornji Bogičevci (2000.g. – 5.mj.), Višnjica (2010.g. – 7.mj.), Vukosavljevica (2012.g. – 7.mj.), Lički Osik (2013.g. – 7.mj.), Vukosavljevica (2014.g. – 4.mj.), Gornji Bogičevci (2015.g. – 12.mj.) i Sopje (2016.g. - 2.mj.).


HRVATSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE ŽENA
"HSSR" je pokrenuo 2002. godine u Murskom Središću natjecanje na državnoj razini – „Hrvatski festival sportske rekreacije žena“. Društvo je sudjelovalo na 6 hrvatskih festivala: Mala Subotica (2011.g. - 5.mj.), Biškupec (2012.g. – 7.mj.), Ivanec (2013.g. – 8.mj.)., Knin (2014.g. – 16. mj.) , Delnice (2015.g. – 2.mj.) i Vukovar (2016. - 4.mj.) Najveća i najkvalitetnije organizirana manifestacija u povijesti Društva je državno natjecanje: „9. hrvatski festival sportske rekreacije žena“ održano 2013. godine u Ivancu. Manifestacija je održana u sportskoj dvorani Srednje škole Ivanec, pod glavnim pokroviteljstvom Varaždinske županije i grada Ivanca.  Na natjecanju u 6 rekreativnih disciplina sudjelovale su 33 ekipe (330 natjecateljica) iz 9 hrvatskih županija. U organizaciji manifestacije je sudjelovalo 40-ak članova Društva.


AKCIJA PJEŠAČENJA NA PLANINU IVANŠČICU - "KRENIMO U SUSRET ZDRAVLJU"
U „Akciji pješačenja na planinu Ivanščicu – Krenimo u susret zdravlju“ u organizaciji „HPD-a Ivančica“, Društvo od svoga osnivanja svake godine organizirano sudjeluje s više od 50-ak članova i simpatizera. Na vrhu Ivanščice se Društvo uključuje u sportsko-rekreativni dio programa, gdje se najčešće obavi prava berba pehara i medalja. Akcija „Kretanje – zdravlje“ zauzima posebno mjesto među članovima Društva jer je kontinuitet sudjelovanja na njoj među najučestalijima od svih aktivnosti.


PJEŠAČENJE
Organizirano pješačenje za sve uzraste je u novije vrijeme jedna od temeljnih rekreativnih aktivnosti zacrtanih u godišnjim planovima Društva. Od 2011. godine već je 7 puta organizirano - „Pješačenje na Sveta tri kralja“, najpopularnija cjelodnevna manifestacija Društva na kojoj se okuplja do 250 sudionika iz više hrvatskih županija. U 2016. godini snimljena je reportaža o tom događanju i emitirana u središnjem Dnevniku HRT-a. U 2015. godini obilježen je i „Svjetski dan pješačenja“.


TRČANJE
U početnom razdoblju djelovanja, trčanje je bilo najmasovnija aktivnost Društva u kojoj su sudjelovali svi uzrasti. Za mještane Lančić-Knapića organizirane su utrke ulicama Lančić-Knapića, a Društvo se masovno uključivalo na obližnje utrke u Ivancu, Lepoglavi, Bedencu, Salinovcu i Varaždinu. Od 2010.g. krenulo se sa organizacijom „Cross utrke Lančić-Knapić“, u sklopu koje se održavaju i dječje utrke pod nazivom: „Trčanje je radost“. Na tim utrkama sudjeluje i do 160 trkača iz više hrvatskih županija. „Cross utrka Lančić-Knapić“ od 2015. godine nalazi se u kalendaru „Trkačkog kupa sjeverozapadne Hrvatske“. 2014. godine je organizirana i prva trkačka liga u Lančić-Knapiću nazvana „Vinskim putevima Lančić-Knapića“. Član Društva, Josip Fodrek, nekoliko je godina bio jedan od ponajboljih cestovnih trkača u Varaždinskoj županiji na utrkama do dužine polumaratona (21 km.), a Mario Surjak je istrčao dužinski zahtjevne utrke – „Zagrebački maraton“ (42 km.) i „Ultramaraton Zagreb – Čazma“ (61 km.).


MALI NOGOMET
Od osnivanja Društvo organizira malonogometni susret mještana Lančić-Knapića: Stari – Mladi, a ekipa Društva sudjeluje na brojnim malonogometnim turnirima i ligama na širem ivanečkom području. Za istaknuti je nastup Društva u „Općinskoj ligi malog nogometa - skupina Centar „ u Ivancu, gdje je 1989. i 1990.g. osvojeno 2.mjesto, a tih godina Društvo je vodilo i organizaciju te lige. Posljednjih godina Društvo u Ivancu organizira malonogometni turnir mještana Lančić-Knapića na kojem sudjeluju četiri ekipe. Pod vodstvom Jurice Severa, Društvo i dalje sudjeluje na raznim turnirima, ligama i kupovima na širem ivanečkom području. Veći uspjesi ostvareni su na slijedećim turnirima: Čret (2011.g. – 1.mj., 2012.g. – 3.mj.), Kaponja kup Punikve (2012.g. – 1.mj., 2013.g. – 2.mj.), Jerovec (2012.g. – 3.mj.), Memorijalni turnir Žarovnica/Jerovec (2013.g. – 2.mj.), Memorijalni turnir – Lepoglavska Ves (2015.g. – 2.mj.). Društvo je također održavalo rekreaciju igranja malog nogometa u sportskoj dvorani Srednje škole Ivanec.


STOLNI TENIS
Stolni tenis je oduvijek okupljao članove Društva raznih uzrasta. Prvo natjecanje za mještane Lančić-Knapića bilo je 1986 g. u društvenom domu u Knapiću, a natjecanje se nastavilo i narednih godina. Članovi od osnivanja Društva sudjeluju na pojedinačnim, a Društvo na ekipnim prvenstvima bivše Općine Ivanec u stolnom tenisu. Ivan Harjač i Mirko Vuk osvojili su brončane medalje na veteranskom prvenstvu Općine Ivanec 1989. i 1990.g.  Društvo je u stolnom tenisu tri godine organiziralo „Pojedinačno prvenstvo Općine Ivanec za omladince“ (1988., 1989. i 1990.g.). U novije vrijeme Društvo je u društvenom domu u Knapiću organiziralo sedam otvorenih „Turnira u stolnom tenisu“ i dvije „Zimske stolnoteniske lige“, a organizirani su i „Turniri za članove Društva“. Povremeno se u određene termine u društvenom domu u Knapiću provodi i rekreacija igranja stolnog tenisa. Posljednjih godina članovi Društva sudjeluju na stolnoteniskim turnirima u Višnjici, Bedencu, Prigorcu i Salinovcu.


SPORTSKI RIBOLOV
Velik broj članova Društva su i članovi „SRD Ivanec“, pa je bilo normalno da je pokrenuta i „Ribolovna sekcija“ u Društvu. Nakon osnivanja, već 1986.g. se počelo s organizacijom ribolovnog natjecanja za mještane Lančić-Knapića, koje je najčešće održavano na Matišićevom bajeru u Lančiću. Članovi Društva nastupali su i na Općinskim prvenstvima, a Društvo na ekipnim ribolovnim prvenstvima svih društava Partizan. Posljednjih godina na Matišićevom bajeru organizira se natjecanje za članove Društva na kojem se skupi do 25 natjecatelja i ti susreti su puni rivaliteta. Društvo također sudjeluje na ekipnom natjecanju u organizaciji „SRD Ivanec“ - Ribolovni kup grada Ivanca.


REKEACIJA ŽENA
Od osnivanja Društva žene su bile aktivne sudjelujući na raznim ekipnim natjecanjima poput - „Susreta žena“ u Lepoglavi. U novije vrijeme, Društvo je za „Žensku sekciju“ nekoliko godina u određenim terminima u društvenom domu u Knapiću organiziralo – „vježbanje u ritmu muzike“.


TURNIRI U BELI (BELOTU)
Učestalost odigravanja „Turnira u beli (belotu)“ u društvenom domu u Knapiću je vrlo velika. Od 2006. godine ukupno je održano 27 turnira u beli. Rekord natjecanja je sudjelovanje 42 kartaška para, a najuspješniji par s 5 osvojenih turnira je Damir Fodrek i Nenad Hrg.

 
SEOSKE IGRE POLJANA BIŠKUPEČKA
Društvo je od 2011. godine 5 puta sudjelovalo na „Seoskim igrama u Poljani Biškupečkoj“. Ukupno je osvojeno: 2. mjesto – dva puta (2014.g., 2015.g.), 3. mjesto – jedanput (2012.g.), 4.mjesto - jedanput (2016.g.) i 6. mjesto – jedanput (2011.g.).


ŠAH
Od osnivanja Društva, rekreacija igranja šaha se u društvenom domu u Knapiću povremeno održavala u zimskim mjesecima, a Društvo je sudjelovalo na šahovskim „Susretima prijateljstva“ u Salinovcu (1987.g. i 1989.g.). U novije vrijeme Društvo je u društvenom domu u Knapiću organiziralo „Šahovsku zimsku ligu“ i „Turnir u šahu“.
 

KOŠARKA (HAKL)
Na „Prvenstvu Mjesnih Zajednica Ivanca u košarci“ Društvo je 1989 g. osvojilo 2.mjesto. Posljednjih godina košarkaška ekipa Društva povremeno sudjeluje na hakl (3 na 3) turnirima na širem ivanečkom području: Žarovnica (2010.g.), Višnjica (2010.g., 2014.g. – 2.mjesto, 2015.g. – 2.mjesto, 2016.g.-3.mjesto), Lepoglava (2010.g., 2015.g. – 4.mjesto). Društvo posljednjih godina redovno  održava rekreaciju igranja košarke (hakla) u sportskoj dvorani Osnovne škole u Salinovcu.


ODBOJKA NA PIJESKU
Društvo je u 2016. godini nastupilo s velikim uspjehom po turnirima u "Odbojci na pijesku" u muškoj, ženskoj i mješovitoj konkurenciji na području Varaždinske županije (pa i šire): Petrijanec - 2.mj., 4.turnir Ivanec žene - 4.mj., 1.memorijalni turnir Ivanec - 1.mj., Tuhovec - 2.mj., Ladanje Gornje - 1.mj., Čalinec - 1.mj., 1.noćni turnir Ivanec muški - 1.mj., 1.noćni turnir Ivanec žene - 1.mj. i 3.mj., Sveti Križ Začretje - 3.mj., Prekno - 2.mj.


NARODNI OBIČAJI I DRUŽENJA
Tijekom godina Društvo je na određene prigodne dane povremeno organiziralo druženja poput: „Maskenbala“, „Dočeka Novih godina“, „Paljenja vuzemnice na Veliku subotu povodom Uskrsa“, „Obilježavanje Praznika rada", „Kestenijade“, „Druženja za Badnjak i kićenje bora“, „Doček Sv. Nikole u Lančić-Knapiću“ i sl. Također se znalo sudjelovati u „Fašničkoj povrci“ i „Gljivarijadi“ u Ivancu.

KUGLANJE
Kuglanjem se Društvo bavilo povremeno u početnim godinama od osnivanja Društva. Svake godine organizirana su natjecanja mještana Lančić-Knapića. Ekipa Društva sudjelovala je na natjecanju u Ladanju (1986. g. – 3.mj.), te u Trakošćanu (1988., 1989. i 1990.g.), kada je Društvo bilo i organizator ekipnog prvenstva Općine Ivanec za skupinu Centar.


SKUPŠTINE
Redovne godišnje skupštine održavaju se svake godine, svake četvrte održava se izborna skupština, a održane su i „Svečane skupštine povodom 25 i 30 godina postojanja Društva“. Održavanje Skupština je prilika da se svi članovi Društva jednom godišnje okupe, da se čuje što se sve radilo u protekloj godini i koji su planovi za budućnost, a nakon održanog službenog dijela i da se druže i zabave.


OSTALE ORGANIZACIJE I SUDJELOVANJA
Tijekom godina održavale su se i druge organizacije i sudjelovanja: npr. rekreacija u društvenom domu u Knapiću u zimskim mjesecima, rekreacija boćanja, rekreacija badmintona, razni ekipni sportsko-rekreativni susreti i višeboji (Stari – mladi, Partizanske igre...), jednodnevni izleti na more, rekreacija na snjegu - zimske radosti, sudjelovanje na biciklijadi u Salinovcu, na „Prvenstvu Mjesnih zajednica u odbojci - u Ivancu (1989.g. – 2.mj.), Uskršnja izložba u Ivancu (2012.g., 2013.g.)...